Ognisko Wychowawcze "Praga"

Ognisko Wychowawcze "Praga" od pewnego czasu mieści się w przepięknym, nowym budynku sąsiadującym z zabytkową chatą, w której stacjonowało przez wiele lat.

Podczas naszej wizyty pomagaliśmy pani Wiesi (kierowniczce placówki) w drobnych decyzjach wyposażenia dotyczących wnętrz :)

Wspólnie rozważaliśmy gdzie i co powiesić, jak co poustawiać, aby dzieciaki miały przytulnie i domowo. Nowe stanowiska komputerowe umożliwią wychowankom naukę angielskiego i matematyki, zgodnie z założeniami projektu naszej Fundacji. Cieszymy się ze współpracy i życzymy sukcesów.

Ognisko Wychowawcze "Praga" - Stary budynek z ulicy Środkowej służył praskim dzieciom wiele dziesięcioleci, bo już od roku 1915, kiedy to między ceglanymi kamienicami wybudowano uroczy, drewniany domek. Jest to najstarsze ognisko powołane przez Kazimierza Lisieckiego "Dziadka". Po latach jednak siedzibę trzeba było zmienić. Nieocieplony, nieogrzewany domek, ze starą instalacją elektryczną, nie nadawał się do dalszego użytkowania.

Ognisko Wychowawcze "Praga" - W bliskim sąsiedztwie, na podwórzu, powstał zatem przepiękny, nowy pawilon. Wykończony specjalnie, aby spełniać potrzeby dzieci i młodzieży.

Ognisko Wychowawcze "Praga" - Panuje tam domowa atmosfera, jest ciepło i przytulnie.

Panuje tam domowa atmosfera, jest ciepło i przytulnie.

Ognisko Wychowawcze "Praga" - Wychowawcy dbają o rozwój podopiecznych, pracują metodą społeczności korekcyjno-wychowawczej. Starają się dobrze wykorzystywać czas wolny. Edukacja jest ważnym elementem codziennych pobytów w ognisku, a wspieranie nauki języka angielskiego i matematyki nam, jako Fundacji, wydaje się bardzo ważne. Dzieciaki mogą korzystać z kursów na stanowiskach komputerowych.

Ognisko Wychowawcze "Praga" - W czasie zajęć manualnych wychowankowie robią różne piękne przedmioty użytkowe i ozdoby. Pokój wychowawców zdobią aniołki z masy solnej. Piękny akcent, który wybitnie nam się spodobał. Może uda nam się kiedyś dostać takiego aniołka?

Ognisko Wychowawcze "Praga" - Na korytarzu wisi plakat, który informuje rodziców i dzieci o uczestnictwie w projekcie Fundacji Petrus.

Ognisko Wychowawcze "Praga"
ul. Środkowa 9