Ognisko Wychowawcze "Starówka"

Ognisko Wychowawcze "Starówka" mieści się w cudownym miejscu, w tym samym budynku, co ognisko "Stara Prochownia". Podopieczni mają tam zapewnioną pomoc cioć przez całe dnie, pieczę nad placówkami sprawują wspaniałe panie Dyrektor.

Dzieci są podzielone ze względu na wiek. Udało nam się obejrzeć przeróżne dzieła, jakie wykonują wychowankowie podczas zajęć, są to rzeźby, rysunki, przedmioty użytkowe ozdabiane techniką decoupage i inne cudeńka. Koordynację nad projektem przyjęła na siebie Anna Węglarska, pedagog.

Mamy nadzieję, że kursy matematyczne i językowe przydadzą się jej w terapii indywidualnej, a reszcie dzieciaków ułatwią start w świecie języka angielskiego.

Ognisko Wychowawcze "Starówka" - W siedzibie głównej zespołu ognisk, czyli nieopodal Rynku Nowego Miasta, znajduje się ognisko "Starówka". Po naszej wizycie w głównym pomieszczeniu, w centralnej części zawisł na tablicy korkowej plakat informacyjny Fundacji Petrus. Wśród kolorowych balonów i papierowych serduszek.

Ognisko Wychowawcze "Starówka" - W budynku jest bardzo wiele sal, kilka z nich wyposażonych jest w komputery. Dzieci niekiedy traktują naukę z Mini Mu jako miłą zabawę i siedzą po kilka przed komputerem rozwiązując zadania.

Ognisko Wychowawcze "Starówka" - Dużą frajdę sprawia podopiecznym kolorowanie obrazków. A jak powszechnie wiadomo nauka poprzez zabawę daje wyśmienite rezultaty. Cieszymy się również z tego, że kursy są wykorzystywane w terapii indywidualnej.

Ognisko Wychowawcze "Starówka"